Blog / AML zákon: Co upravuje a na koho se vztahuje?

AML zákon: Co upravuje a na koho se vztahuje?

AML zákon, neboli zákon proti praní špinavých peněz, je v České republice součástí širšího rámce regulací, které mají za cíl zabránit nelegálním aktivitám a zabezpečit finanční systém před zneužíváním. Tento zákon je implementací evropských směrnic a jeho cílem je předejít praní peněz a financování terorismu. Bohužel však přináší velmi mnoho administrativy, a proto jsme v Legal Systems vyvinuli digitální platformu, která klientům s touto administrativou pomáhá.

Povinnost identifikovat a ověřovat totožnost

Jedním z klíčových aspektů AML zákona je povinnost identifikovat a ověřovat totožnost klientů. Subjekty, které jsou zákonem regulovány (např. banky, pojišťovny, směnárny, právníci, realitní kanceláře apod.), musí provádět důkladnou prověrku klientů, zejména v případech, kdy existuje vyšší riziko praní peněz. Tato prověrka zahrnuje shromažďování informací o původu peněz a podnikatelských aktivitách klienta.

Dále zákon ukládá povinnost hlásit podezřelé transakce Finančnímu analytickému úřadu. Tento úřad následně analyzuje tyto zprávy a v případě potřeby informuje potřebné orgány činné v trestním řízení. Uplatňování AML zákona má významný dopad na transparentnost a důvěryhodnost českého finančního systému. Cílem je chránit společnost před nelegálním financováním a zajistit, aby byly peníze ve finančním oběhu využívány v souladu se zákonem.

Na koho se tento zákon vztahuje?

AML zákon se vztahuje na široké spektrum subjektů, které jsou zapojeny do finančních a obchodních činností v České republice.  Mezi ty hlavní patří:

  • Finanční instituce: Banky, pojišťovny, investiční společnosti a další subjekty poskytující finanční služby.
  • Realitní kanceláře a makléři: Subjekty, které se zabývají prodejem, pronájmem nebo správou nemovitostí.
  • Právníci a notáři: Osoby poskytující právní služby, které se mohou podílet na transakcích spojených s finančními prostředky nebo nemovitostmi.
  • Účetní a auditorské firmy a poradci: Subjekty poskytující účetní a auditorské služby, které mohou být zapojeny do správy peněz klientů.
  • Směnárny a poskytovatelé platebních služeb: Firmy, které zajišťují směnu měn nebo platební transakce.
  • Zprostředkovatelé dluhopisů a jiných investičních produktů: Subjekty, které prodávají investiční produkty a nabízejí investiční poradenství.
  • Osoby provozující hazardní hry: Kasina a jiné herní podniky, které mají povinnost dodržovat AML regulace.
  • Subjekty obchodující s drahými kovy a kameny: Například zlatnictví nebo diamantové společnosti, které se zabývají obchodem s cennými materiály.

Výčet povinných osob je opravdu obsáhlý a je z něj patrné, že se mezi nimi najde i spousta běžných povolání, pro která může být správná implementace AML procesu komplikovaná. Pokud tedy patříte mezi pojišťovací agenty, realitní makléře, směnárníky či účetní, můžete vyzkoušet bezplatnou demoverzi naší aplikace. 

Chcete vědět o AML více? Detailní informace můžete najít v zákoně a pokud vás zajímá naše digitální platforma, stačí napsat na obchod@legalsystems.cz a my s vámi na úvodní schůzce vše rádi projdeme a zdarma představíme.

7. 10. 2024
Kontaktujte nás